Het is een treurig gezicht. Groen dat staat te verpieteren in de binnenstad. Daar waar het juist zo hard nodig is om de leefbaarheid voor de bewoners op peil te houden. En waar het die functie ook heel goed kan vervullen, mits bij het ontwerp is nagedacht over de watervoorziening. Hebben we voldoende water als we steden verregaand vergroenen, welk type groen is hiervoor het meest geschikt en kunnen we de maatschappelijke waarde ervan kwantitatief aantonen? Op die kernvragen geeft het onderzoek Eco-Systeem-Stad van Arnhem, Rotterdam, Utrecht, Alphen aan den Rijn en de WUR antwoord. Joris Voeten van de WUR licht de conclusies hier toe.

Rapportcijfers voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
Sinds enkele jaren hanteren gemeenten een puntensysteem voor biodiversiteit in plannen voor gebiedsontwikkeling. Deze systemen verschillen echter meestal van elkaar. Het is productiever als gemeenten én marktpartijen een uniforme toetsing van de biodiversiteit hanteren. Mede daarom ontwikkelde Ingrid Sloots (Nest Natuurinclusief) het Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen.

Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Gemeente Leeuwarden heeft vorige week de Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld. Deze programma’s maken deel uit van het Beleidskader Biodiversiteit, waarin een klimaatadaptief Leeuwarden met toenemende biodiversiteit centraal staat.

Leertraject Natuurinclusief ontwikkelen
KAN Bouwen start in april 2025 weer met het leertraject De basis voor natuurinclusief ontwikkelen. Een driedaagse cursus voor ontwikkelaars, bouwers, ambtenaren en andere stakeholders.

Nauwere samenwerking tussen Nationale Parken en gezondheidssector
Collectief Natuurinclusief en het Nationale Parken Bureau hebben samen de Handreiking Nationale Parken als Katalysator voor Gezondheid gepresenteerd.