Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening

Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening

Gemeente Leeuwarden heeft vorige week de Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld. Deze programma’s maken deel uit van het Beleidskader Biodiversiteit, waarin een klimaatadaptief Leeuwarden met toenemende biodiversiteit centraal staat.

De gemeente wil met dit beleidskader de achteruitgang van biodiversiteit stoppen en streven naar herstel in 2035. Dit sluit aan bij wereldwijde, Europese en nationale herstelplannen. In Friesland loopt sinds 2021 al een provinciaal biodiversiteitsprogramma.

Lopende inspanningen

Leeuwarden werkt al geruime tijd aan biodiversiteit en nam deze ambities op in de omgevingsvisie en het coalitieakkoord. De gemeente legde faunapassages aan, ondersteunde groene initiatieven en gebruikte reststromen om het bodemleven te verbeteren.

In het beleidskader zijn zes doelen geformuleerd: het vergroten van soortenrijkdom, het centraal stellen van bodem, water en biodiversiteit bij ruimtelijke inrichting, het versterken van groenblauwe structuren, het bevorderen van een toekomstbestendig voedselsysteem, biodiversiteitsherstel bij grondbeheer en het stimuleren van mens-natuurcontact.

Actielijnen en investeringen

Het Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit richt zich op vier actielijnen: een natuurvriendelijke omgevingswet, natuurinclusief werken, versterking van de Leeuwarder Ecologische Structuur en educatie.

Het Uitvoeringsprogramma Vergroening omvat veertien maatregelen voor 200 hectare openbare ruimte, waaronder 36 koelteplekken, extra schaduw op 28 fiets- en wandelpaden, 50 groene verbindingen, 40 schoolpleinen en bijna 7.000 nieuwe bomen. De gemeente investeert ruim 35 miljoen euro, waarvan al bijna 22 miljoen is gedekt.

Lees hier het beleidskader biodiversiteit 

Bron: Biind
Foto: Shutterstock 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven