Bouwen met liefde voor de natuur

Bouwen met liefde voor de natuur

Het nieuwe provinciale bestuur van Overijssel gaf groen licht voor Natuur voor Elkaar. Daarmee start een derde periode waarin Natuur voor Elkaar de natuur dichter bij Overijsselaren brengt. Een goed moment om met projectleider Jessica Winter terug en vooruit te kijken.

“Met ontzettend veel warmte en trots kijk ik terug”, steekt Jessica Winter van wal. “Vooral de Groene Karavaan was ontzettend waardevol. Na twee coronajaren maakten we samen met Overijsselaren inspirerende evenementen. We gingen de regio in, ontmoeten mensen met een fantastische groene drive. We hielpen hen hun groene ideeën en projecten tot leven te brengen en de reacties waren zeer positief. Het werd goed gewaardeerd dat we er waren. Eén gemeenteraadslid kwamen we wel drie keer tegen. En iedereen deed mee, jonge kinderen, hun ouders, boeren, vrijwilligers, groene initiatieven, gezinnen, bestuurders en nog veel meer. Nieuwe samenwerkingen ontstonden en we maakten de beweging van Natuur voor Elkaar groter. Ons netwerk bestaat inmiddels uit duizenden Overijsselaren met wie we af en toe of intensief samenwerken. Op de slotavond in november voelden we hoe belangrijk het is om de natuur te beleven, mede door de bijdragen van Matthijs Schouten en Nynke Laverman. Het gaat niet alleen over kennis en inhoud, maar ook over wat Matthijs Schouten de beleving van natuur noemt, het gevoel dat in de natuur zijn bij je oproept. Het was een prachtige afsluiting van de voorgaande periode én de aanzet voor het nieuwe programma.”

Meer impact

Meer en blijvende impact maken, dat kwam met name naar voren uit de evaluatie van de programmaperiode. “Zorg ervoor dat wat je leert in het programma dagelijkse praktijk wordt. Dat deden we bijvoorbeeld door te zorgen dat natuurinclusief bouwen in het woonbeleid terecht komt. De opgedane kennis dragen we warm over naar onze collega’s. Op die manier krijgen wij ruimte om nieuwe ‘natuuruitdagingen’ op te pakken.”

Liefde voor natuur, Natuur voor mensen en Natuur in de Buurt

“In februari werkten zo’n zestig deelnemers in een tweedaagse creatiesessie aan het nieuwe programma. We stelden daarin drie nieuwe lijnen voor: Natuur voor mensen, natuur in de buurt en liefde voor natuur. Natuur voor mensen gaat over participatie, kinderen, jongeren en wat natuur betekent voor de mens. Natuur in de buurt gaat meer over het fysieke aspect, groen, bomen, het buitengebied maar vooral vergroeningsmaatregelen in de bebouwde kom. Tuinieren, natuurinclusief bouwen en bedrijventerreinen horen hier ook bij. Liefde voor natuur wakkert de liefde aan voor de natuur, enthousiasmeert nieuwe mensen, deelt kennis en ervaringen, en bouwt aan een groene gemeenschap.”

Aandacht voor klimaatadaptatie

Het voorstel werd bijna unaniem goedgekeurd door Provinciale Staten, wat betekent dat er de komende vier jaar negen miljoen euro is voor het programma. “We maken elk jaar een werkplan zo blijven we flexibel met onze activiteiten en kunnen we makkelijk bijsturen. We richten ons de komende tijd op jongeren en kinderen, op de bebouwde kom en we versterken de relatie met gemeenten, onder meer door een congres voor gemeenten te organiseren in juli 2024. Het thema
klimaatadapatie een nieuwe poot in het programma, uit de pot klimaatadaptatie is 2 miljoen toegevoegd aan ons budget. De projecten die hun waarde lieten zien vervolgen we en we starten met nieuwe activiteiten.” Jessica Winter en haar collega’s staan te trappelen om met Natuur voor Elkaar, samen met de oude en nieuwe partners, ook de komende jaren de natuur dichterbij de mensen te brengen. Benieuwd waar je Natuur voor Elkaar tegen kunt komen? Kijk voor meer informatie op ww.natuurvoorelkaar.nl of stuur een mail naar natuurvoorelkaar@overijssel.nl.

Vraag hier het inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen op 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven