Programma

Het programma van Congres Natuurlijk 2024 verschijnt op deze pagina. Als eerste op de hoogte zijn van updates rondom Congres Natuurlijk? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg ons op Linkedin!

Filter

Filters verwijderen (reset)
 

  • 09:00 - 09:45Algemeen

    Inloop & ontvangst

    20241128overig,
  • 09:45 - 10:00Algemeen

    Opening Congres Natuurlijk

    20241128overig,
  • Thomas  Klomp
     

    Met meer dan honderd (voor)beelden van klimaatadaptatie gaan we aan de slag. We gaan luisteren naar de onderbuik. Wat is mooi, wat voelt fijn, waar wil ik wonen. Vervolgens gaan we dat spiegelen naar de eigen werk- of woonomgeving. Waarom lukt dat vaak niet? Wat zit er in de weg? Is het geld? Is het kennis? Misschien wel van alles tegelijk? Na deze sessie zul je, zodra je naar buiten gaat, heel anders kijken naar de openbare ruimte!

    20241128parallelsessie,
  • Edwin  van der Strate
     

    In een interactieve sessie wordt zowel op de inhoud als op de procesaanpak met interessante spelvormen ingegaan en geoefend. Daarbij gaat het over hitte in ‘gebied’, ‘gebouw’ en ‘gedrag/gezondheid’

    20241128parallelsessie,
  • Jan  Nijhuis
     

    Sportpark Marslanden was één van de vijf Living Labs van het NOC/NSF op het gebied van natuur inclusieve sportaccommodaties. Hoe pak je dat aan op een sportpark met elf verschillende sportverenigingen en commerciële sportaanbieders.

    20241128parallelsessie,
  •  

    Dagvoorzitter André van der Zee gaat in gesprek met gedeputeerde Liesbeth Grijsen (BBB) over het belang van de natuurinclusieve leefomgeving. Liesbeth Grijsen heeft in Overijssel het thema Wonen in haar portefeuille. Overijssel staat, net als veel andere provincies, voor een grote woningbouwopgave. Hoe gaat dit samen met de ambitie naar een natuurinclusieve leefomgeving? Hoe kan woningbouw hier misschien zelfs een bijdrage aan leveren? En welke rol speelt de provincie hierin?

    Schuif ook aan en leer hoe de provincie omgaat met deze en meer vragen!

    20241128parallelsessie,
  • Albert  Vliegenthart
     

    In deze sessie wordt het belang van ecologisch functioneel groen uitgelegd en worden voorbeelden gegeven om mensen te inspireren om anders om te gaan met hun eigen leefomgeving. Zo kan natuur voor iedereen werken en levert het naast biodiversiteit veel meer op.

    20241128parallelsessie,
  • Lotte  Huiberts
     

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De Omgevingswet integreert verschillende wetten over de fysieke leefomgeving, zoals natuur, landschap, milieu, landbouw en energie. Participatie is een belangrijk onderdeel van de nieuwe wetgeving. Burgers kunnen meedenken en -praten met visies en plannen binnen de gemeente. Dit geeft burgers de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op hun eigen fysieke leefomgeving, en overheden en bedrijven de mogelijkheid om inclusievere plannen te ontwikkelen. Tijdens de workshop zullen we ingaan op de Omgevingswet en haar instrumenten, en vooral inzoomen op de kansen voor participatie in de Omgevingswet. 

    20241128parallelsessie,
  • Edith  Rooseboom
     

    Het aanleggen van wadi's (water afvoer drainage infiltratie) in combinatie met het afkoppelen van regenpijpen is een effectieve manier om regenwater lokaal te beheren en tegelijkertijd de natuur te ondersteunen. Bij natuurinclusief bouwen worden regenpijpen afgekoppeld van het riool, zodat het water rechtstreeks naar wadi's stroomt, waar het kan infiltreren in de bodem en planten en dieren kan voeden. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van wateroverlast, maar bevordert ook de biodiversiteit en creëert een groenere, klimaatbestendige leefomgeving waar gebouwen en natuur in elkaar overgaan. Edith zal naast het natuurlijke en technische gedeelte ook aandacht besteden aan het zichtbaar maken van wadi’s door middel van creatieve manieren van aanleg van waterafvoer en watertransport.

    20241128parallelsessie,
  • Jannemarie de Jonge
     

    Een stad is nooit af. Elke generatie staat voor nieuwe uitdagingen. De uitdagingen van nu gaan over een veranderend klimaat, een circulaire economie, woonruimte voor steeds meer mensen, een gezonde omgeving maken voor al wat leeft. Als iets ons hierbij kan helpen dan is het om  natuur in te zetten bij de ontwikkeling van onze steden. De natuur heeft slimme strategieën om met verandering om te gaan en is altijd al circulair.  Als we die kunst afkijken en met natuurlijke processen meebewegen gaat er een wereld aan nieuwe mogelijkheden open. 

    20241128keynote,
  • Mark van der PollBart  Franken
     

    Hoe kunnen we de natuur een centrale rol geven in onze leefomgeving? Ontdek het tijdens deze interactieve sessie over natuurinclusiviteit!

    Hoe ver kunnen we gaan met het sturen van de natuur binnen ontwerpen en innovaties? En hoe geven we de natuur een plek aan de onderhandelingstafel? Tijdens een interactieve sessie gaan we samen op zoek naar antwoorden op deze vragen. We onderzoeken de balans tussen de haalbaarheid van ontwerpen/ innovaties en de belangen van de natuur. Stuurt de natuur het plan, of andersom? Willen we wel helemaal ‘groen’ samenleven, denk aan overlast door bevers, dassen, muggen… Daarnaast bespreken we hoe we natuurinclusiviteit kunnen toepassen in de bestaande omgeving. Klimaatadaptatie heeft ons al bekend gemaakt met initiatieven zoals tegelwippen en ontharden. Maar zijn er ook quick wins om bestaande woonwijken of bedrijventerrein natuurinclusief te maken?

    We zijn benieuwd naar uw inzichten en ervaringen: luister en denk mee in een dynamische en open setting. Laat u inspireren door succesvolle praktijkvoorbeelden van natuurinclusieve projecten.

    20241128parallelsessie,
  • Jaro  JanszenDavid  HoogenboschMartin  Woestenburg
     

    In het Aanvalsplan Landschap staat de aanbeveling om 10% groene en blauwe landschapselementen aan te leggen, want dat is goed voor de biodiversiteit. Maar wat betekent dat? Hoe ziet dat eruit? Waar kan dat? Hoeveel willen we vergroenen? En wat kost het?

    Willen we de aanleg van groenblauwe dooradering goed organiseren en ontwerpen, dan zullen we dat samen moeten oppakken. In dat proces zullen alle belanghebbenden met elkaar moeten pokeren. Ze moeten geld, kennis of arbeid inzetten, inschatten wat anderen doen, bemiddelen, soms wat water bij de wijn doen, dan weer bluffen of juist all-in gaan.

    In deze sessie onderzoeken en ontwerpen we – vanuit verschillende belangen en rollen – hoe het Overijsselse landschap verrijkt kan worden met groene en blauwe landschapselementen. Dat doen we via ‘natuurpoker’. In groepen doorlopen we diverse ontwerpstappen. De ontwerpen worden live gevisualiseerd in het door ROM3D ontwikkelde 3D-landschapsmodel landmarQ. Aan het einde van de sessie is in landmarQ in 3D een eindbeeld te zien van hoe groenblauwe dooradering er kan uitzien.

    20241128parallelsessie,
  • Anneke  CoopsThirza  Wesselink
     

    Natuur in de stad wordt steeds vanzelfsprekender gevonden. Als je goed kijkt kom je de mooiste dingen tegen. Toch lopen we nog aan tegen oude denkbeelden en opvattingen van bewoners en bezoekers van de stad over wat ‘normaal’ of ‘netjes’ is in de openbare ruimte. Teveel ‘natuur’ wordt rommelig gevonden. Ook is er vaak nog een groot gat tussen het geschreven beleid van een gemeente en de daadwerkelijke uitvoering omdat de juiste kennis ontbreekt. Want krijg je met meer nectarbloemen daadwerkelijk meer vlinders? Tijdens onze excursie komen we verschillende voorbeelden tegen die te maken hebben met zowel beleving als beleidskeuzes, in dit geval van de gemeente Zwolle. Hoe wordt het ‘gat’ hier gedicht?

    20241128excursie,
  •  

    Vanuit onze studierichtingen zijn wij aan de slag gegaan met het maken van een adaptatiestrategie voor Enschede voor de toenemende droogteproblematiek. Hierbij kijken we naar de ruimtelijke en bestuurlijke aspecten van het stedelijk gebied in Enschede, van waaruit oplossingen worden bedacht voor dit vraagstuk.

    In deze sessie presenteren we onze bevindingen en gaan we brainstormen voor nieuwe oplossingen. Hierdoor kunnen we wederzijds inspiratie opdoen voor oplossingen voor droogteproblematiek.

    20241128parallelsessie,
  • Christiaan  Kuipers
     

    Stichting Straatboer vergroent versteende voortuinen van sociale huurwoningen via deelnemende woningcorporaties en/of gemeenten. Niet alleen vanwege meer biodiversiteit in de stad en klimaatadaptatie, maar ook vanwege het sociale karakter van het Straatboer make-over concept. Bewoners ontmoeten elkaar sneller, plaatsen eerder een bankje in de voortuin, het straatbeeld van de buurt wordt beter en men omarmt het vergroenen.

    De Straatboerderij als donatieplek van planten, voor en door bewoners uit de betreffende stad en/of afkomstig van kwekers, particulieren en hoveniers, versterkt en bevestig nogmaals de sociale impact van dit welzijns- en leefbaarheidsinitiatief.

    Christiaan licht het concept toe, deelt de resultaten van de 120 tuinen in Zwolle en 30 tuinen in andere steden en de impact ervan op huurders en de buurt.

    De tuin als middel met de mens als doel om te vergroenen!

    20241128parallelsessie,
  • Ruud  HesselinkRamon  Postma
     

    Het Recept voor onze Kernen is een methodiek voor natuurinclusieve inbreidingsplannen bedoeld voor overheden, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. De opgaven voor wonen, bodem, water en natuur zijn groot en urgent. Ook in stedelijk en dorpse gebieden.

    De potentie van de bodem, het watersysteem en de natuur vormen in het recept de basis. We zetten de kracht van de natuur in bij de opgaven en versterken de verbinding met de bodem en de natuur. Daarbij leggen wij de relatie met de Basiskwaliteit Natuur (BKN) die zich richt op het behoud van algemene soorten op locaties waar natuur niet de primaire functie is. Als de kwaliteit van de leefomgeving namelijk op orde is, profiteert alle natuur daarvan mee.

    Het doel van het recept is om samen een toekomstbestendige, natuurpositieve en klimaatrobuuste woonomgeving vorm te geven. Het recept werkt inspirerend en is een middel om met elkaar in gesprek te komen én om samen door te ontwikkelen. In deze sessie gaan we samen met een praktijkvoorbeeld aan de slag. Wie doet er mee?

    20241128parallelsessie,
  • Dr. P.  Bremer
     

    Naast het provinciehuis is in 2024 een struintuin gerealiseerd met in diverse vakken belangrijke biotopen die in de provincie voorkomen. Dit was mogelijk door gebruik te maken van grondsoorten met een verschillende herkomst. De doelsoorten zijn vooral geplant om de ontwikkeling te versnellen. Zaaien heeft maar een bescheiden rol gespeeld. De tuin is geïnspireerd op het natuurtuin werk van dr. Ger Londo.

    20241128excursie,
  • Amy  WortelRosalie van Dam
     

    Wat zijn verschillende paden naar het realiseren van natuur-inclusief bouwen? En welke factoren spelen daarbij welke rol? Dat zijn vragen waarmee we aan de slag gaan in deze interactieve sessie. Aan de hand van literatuur over transformatieve verandering, opgedaan in het EU project BIOTraCes, gaan we met elkaar in gesprek. We horen graag de succesverhalen en geleerde lessen om vervolgens met elkaar te verkennen op welke manier natuurinclusief bouwen de nieuwe norm kan worden. Ook bespreken we welke rol voor wie (bedrijven, overheid en burgers) is weggelegd in deze transformatie.

    20241128parallelsessie,
  • Menno  Schilthuizen
     

    In een tijd waarin de meeste mensen denken te leven in een steriele, oninspirerende betonnen jungle, houdt Schilthuizen een wervelend pleidooi voor de amateurwetenschapper. Want wie de nieuwe urbane ecosystemen om zich heen begrijpt, opent niet alleen een nieuwe wereld van spannende belevenissen, maar zet ook een belangrijke stap richting een van de grootste uitdagingen van dit moment: het behouden van biodiversiteit.

    20241128keynote,
  • Maurice  BackerraMarije  Langstraat
     

    In Amsterdam zijn honderden bruggen en tientallen kilometers kademuur, verspreid over de hele stad, aan het eind van hun levensduur. Grootschalige werkzaamheden voor herstel, vernieuwing en renovatie van deze bruggen en kademuren zijn noodzakelijk.

    Het Handboek Natuurinclusieve Bruggen en Kademuren is opgesteld als praktische handleiding om binnen deze opgave, conform het Amsterdamse beleid, standaard natuurinclusief te werken. Natuurinclusief bouwen bij bruggen en kademuren zorgt ervoor dat we natuurwaarden op en in de bruggen, kademuren, het omliggende maaiveld en grachten behouden en versterken. Dit draagt bij aan een goede ecologische waterkwaliteit, én de toekomstbestendige, klimaatadaptieve én biodiverse stad.

    Het Handboek natuurinclusieve Bruggen en Kademuren is de concrete vertaling van het Amsterdamse beleid op het gebied van natuurinclusief bouwen naar de praktijk. In het Handboek zijn de procesmatige, technische en ecologische eisen en randvoorwaarden voor natuurinclusieve bruggen en kademuren uitgewerkt en vastgelegd.

    In september 2023 heeft het Programma Bruggen en Kademuren van de gemeente Amsterdam het Handboek Natuurinclusieve Bruggen en Kademuren vastgesteld. Hiermee is het standaard natuurinclusief vernieuwen, herstellen en renoveren van bruggen en kademuren binnen Amsterdam een feit.

    In deze sessie gaan we in op de inhoud van het Handboek. Wat is het Handboek precies, wat zijn de technische en ecologische eisen en randvoorwaarden, hoe hebben we deze opgesteld en hoe wordt het Handboek in Amsterdam toegepast.

    20241128parallelsessie,
  • Martijn  van EckJoost  van Deelen
     

    De sessie laat zien welke voordelen een groene omgeving zoals een sportpark heeft en waarom het van belang is om sportparken biodiverser te maken. Daarbij laten we zien waarvoor de biodiversiteitstool ingezet kan worden, hoe het werkt en wat het op kan leveren. 

    20241128parallelsessie,
  • Daniel Cohen  StuartAnne-Floor  Zuurbier
     

    Sluit ook aan bij de Groene Schoolplein Beweging: op naar een gezondere, groenere en klimaatbestendigere toekomst!

    Het vergroenen van schoolpleinen is de laatste jaren een hot topic in de media en speelt steeds vaker een rol in gemeentelijk beleid.

    Groene schoolpleinen bieden dan ook talloze voordelen: ze bevorderen de gezondheid, dragen bij aan de motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen en maken de omgeving meer biodivers en klimaat adaptief.

    Als gemeente kunt u een cruciale rol spelen door scholen te ondersteunen bij het realiseren van groene schoolpleinen.

    Denk aan het bieden van financiële en praktische ondersteuning bij realisatie en/of onderhoud, het faciliteren van samenwerking tussen scholen en lokale organisaties, en het creëren van beleidskaders die duurzame schoolpleinen stimuleren. Zo maak je de stad veerkrachtiger met het oog op de uitdagingen van de toekomst.

    Nu is hét moment om deze opkomende beweging te omarmen en samen het verschil te maken!

    Kom langs bij de bijeenkomst en ontdek hoe u met groene schoolpleinen het welzijn van kinderen kunt verbeteren en tegelijkertijd uw gemeente groener maakt.

    20241128parallelsessie,
  • Erik  Soonieus
     

    Hoe werk je effectief samen tussen 30 organisaties in één programma, gericht op het aanjagen van natuurinclusieve en klimaatadaptieve maatregelen op 1000 bedrijventerreinen? De reflex is om een hiërarchisch harkje op te zetten, maar je voelt aan je water dat dat niet gaat werken… Want je hebt de wijsheid van de groep nodig om deze complexiteit de baas te zijn. Het kennisprogramma Werklandschappen van de Toekomst heeft het afgelopen jaar -het eerste uitvoeringsjaar- praktijkervaring opgedaan met het vertalen van zogenaamde sociocratie principes naar de inrichting van de programmaorganisatie, de werkverdeling, de vergaderstructuur en het proces van gezamenlijke besluitvorming. Het komt neer op een combinatie van afgebakende werkdomeinen met initiatiefrecht en mandaat, een vergaderstructuur die afstemming faciliteert en consent besluitvorming. Rebelwise is als meewerkend adviseur direct betrokken geweest bij de opbouw van het programma. Wil je horen wat betrokken organisaties zèlf vinden van deze experimentele werkwijze? Waar Erik het meest tegenaan liep? Wat jouw programma zou kunnen leren van de ervaringen in Werklandschappen van de toekomst? Kom naar de sessie Complexiteit de BAAS van Rebelwise.

    20241128parallelsessie,
  • Bauke de VriesRoos  van HarenMarlijn  KoendersSander  de KrosseDuuk  MäkelHarm  WillemsenSilke  Zeeuwen
     

    Als onderdeel van het Overijsselse programma Natuur voor Elkaar werken de studenten sinds september 2024 aan de vraag hoe woningcorporaties effectief kunnen bijdragen aan een meer natuurinclusieve leefomgeving in hun wijken en buurten. Ze doen dit in opdracht van het lectoraat SAST en de Twentse woningcorporaties Mijande en Welbions. Welke maatregelen dragen bij aan een rijkere natuur en sluiten aan bij behoeften van huurders? Hoe kom je tot nieuwe ontwerprichtlijnen? Hoe werken woningcorporaties samen met gemeenten en anderen op dit gebied? In een interactieve sessie presenteren de studenten hun voorlopige resultaten en laten ze u meedenken bij de verdere concretisering van hun resultaten

    20241128parallelsessie,
  • Jaro  JanszenDavid  HoogenboschMartin  Woestenburg
     

    In het Aanvalsplan Landschap staat de aanbeveling om 10% groene en blauwe landschapselementen aan te leggen, want dat is goed voor de biodiversiteit. Maar wat betekent dat? Hoe ziet dat eruit? Waar kan dat? Hoeveel willen we vergroenen? En wat kost het?

    Willen we de aanleg van groenblauwe dooradering goed organiseren en ontwerpen, dan zullen we dat samen moeten oppakken. In dat proces zullen alle belanghebbenden met elkaar moeten pokeren. Ze moeten geld, kennis of arbeid inzetten, inschatten wat anderen doen, bemiddelen, soms wat water bij de wijn doen, dan weer bluffen of juist all-in gaan.

    In deze sessie onderzoeken en ontwerpen we – vanuit verschillende belangen en rollen – hoe het Overijsselse landschap verrijkt kan worden met groene en blauwe landschapselementen. Dat doen we via ‘natuurpoker’. In groepen doorlopen we diverse ontwerpstappen. De ontwerpen worden live gevisualiseerd in het door ROM3D ontwikkelde 3D-landschapsmodel landmarQ. Aan het einde van de sessie is in landmarQ in 3D een eindbeeld te zien van hoe groenblauwe dooradering er kan uitzien.

    20241128parallelsessie,
  • Luka  BlankevoortLian  KasperPaul  Roncken
     

    We nemen de deelnemers mee in de voorlopige opzet voor een nieuw Tussenjaar - en vragen de deelnemers om een onderwijsmodule te ontwerpen in kleine groepjes, wat had je zelf geleerd willen krijgen toen je nog 'een jongere' was? We werken daarbij met principes uit natuurinclusief leren die NatuurCollege heeft ontwikkeld.
    Het hoofdidee van het Tussenjaar is om een volledig verzorgd jaar (Natuurjaar of Overijssels ontwikkeljaar) te organiseren. Het Tussenjaar is bedoeld voor middelbare scholieren met een diploma en MBO-studenten en studenten die tussentijds stoppen met hun studie. Jonge mensen die nog niet weten welke vervolgstap ze willen zetten en willen verduurzamen maar zoekende zijn of zich ongerust maken over hun rol in een sterk veranderende wereld. Leeftijd van de doelgroep is gemiddeld tussen de 16 en 24 jaar. Tegelijkertijd bieden wij natuur- landbouw en culturele instellingen én werkgevers in Overijssel de kans om deze bijzondere groep jongeren beter te leren kennen en zich door hen te laten inspireren. Het verbinden van jongeren aan mensen met verschillende soorten ervaring noemen we binnen het Tussenjaar 'een meergeneratie aanpak'.

    Het aanbod en de behoefte voor een tussenjaar groeit in Nederland, wat niet verbaast gezien de toegenomen psychische problemen die jongeren ervaren en de toegenomen mismatch tussen de kwaliteit van regulier onderwijs en de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken. Een groeiende groep jongeren heeft op een belangrijk moment in hun leven, tussen afronding van hun schoolplicht en keuze voor een specifieke richting of beroep, een moment van pauze nodig. Een moment dat gevuld is met levenslessen, inhaalmomenten, het opdoen van nieuwe vriendschappen, kwetsbare reflecties, het aanvullen van praktische vaardigheden en het verkennen van een gewenste levenshouding en wereldbeeld.

    20241128parallelsessie,
  • Louise  Roelfsema
     

    In deze workshop kruip je in de rol van een ander, van burger tot bankier. Samen heb je de taak om de biodiversiteit in jouw regio te herstellen, maar los van de gezamenlijke opdracht is er ook een persoonlijk doel te halen. Spelenderwijs kom je erachter hoe belangen van verschillende rollen kunnen schuren met die van het collectief en hoe de risico’s van biodiversiteitsverlies relevant zijn voor elke speler.

    20241128parallelsessie,
  • Bert van 't LandLisa  Verhaeghe
     

    Corporaties en gemeenten zijn doordrongen van de noodzaak van zich aan te passen aan het veranderende klimaat door klimaatadaptatie en het bijdragen aan een groenere woonomgeving. Het ontbreekt partijen aan handelingsperspectief. In deze sessie wordt niet alleen ingegaan op de nut en de noodzaak van een meer klimaatadaptieve woningvoorraad en biodiverse en groene omgeving maar gaat het om de vraag #Hoe dan? Het doel van de sessie is het bieden van handelingsperspectief aan medewerkers van corporaties, huurdersorganisaties en gemeenten om bij te dragen. Hoe wordt klimaatadaptatie en een groene woonomgeving onderdeel van de vastgoedstrategie? Met welke lokale en regionale samenwerkingsverbanden kunnen we samenwerken? Wat kunnen we leren van inspirerende voorbeelden uit de regio en uit het land.

    20241128parallelsessie,
  • Vince van 't HoffMerlissa  Diele
     

    Het gaat slecht met de natuur wereldwijd, en zo ook in Nederland. Dit is een risico voor onze economieën en onze samenlevingen. Het in kaart brengen van ecosysteemdiensten biedt een kans om de natuur een eerlijke plek te geven op de balans. Zo verkrijgen we inzicht in het feit dat natuur niet alleen geld kost, maar bijdraagt aan onze fysieke en mentale gezondheid, onze economieën en aan een veilige leefomgeving.

    Welke baten biedt de natuur ons? Hoe kunnen we het belang van deze diensten uitleggen en welke waarde vertegenwoordigen ze? En welke verschillende actoren worden beïnvloed door veranderingen in de levering van ecosysteemdiensten? Dit zijn allemaal vragen die aan bod komen in deze keynote. We gaan in op het concept van ecosysteemdiensten en kijken naar de verschillende ecosysteemdiensten. We lichten toe hoe je ecosysteemdiensten monetair kan waarderen, bespreken de maatschappelijke toegevoegde waarde en geven voorbeelden hoe het plaatsen van de natuur op de balans inzichten kan geven voor beleid. Tot slot laten we ook zien hoe investeren in ecosysteemdiensten een kans kan zijn voor gezonde en leefbare economieën en samenlevingen.

    20241128keynote,
  • Dr. P.  Bremer
     

    Naast het provinciehuis is in 2024 een struintuin gerealiseerd met in diverse vakken belangrijke biotopen die in de provincie voorkomen. Dit was mogelijk door gebruik te maken van grondsoorten met een verschillende herkomst. De doelsoorten zijn vooral geplant om de ontwikkeling te versnellen. Zaaien heeft maar een bescheiden rol gespeeld. De tuin is geïnspireerd op het natuurtuin werk van dr. Ger Londo.

    20241128excursie,
  • Harwil de JongeClaudia  BouwensJoris  Voeten
     

    13.00 uur: Opening door dagvoorzitter Harwil de Jonge (directeur Heijmans Vastgoed)
    13.15 uur: KAN doen, stand van zaken, door Claudia Bouwens (programmaleider KAN)
    13.35 uur: Joris Voeten (WUR) vertelt wat hij de afgelopen jaren heeft geleerd op en in de gebouwen van Mannoury in Amsterdam. Over de productie van energie op blauw-groene daken, over (natuurlijke) waterfiltratie maar ook over de zin en onzin van de inzet van meet- en regeltechniek in dergelijke energiebewuste watersensitieve en natuurinclusieve gebouwen.

    20241128parallelsessie,
  • Albert  VliegenthartHella  Helsdingen
     

    Albert is van kinds aan al ecoloog en werkt veel aan natuur buiten de natuurgebieden. Met de enorme soorten- en gebiedskennis is hij in staat natuuroplossingen te vinden voor de openbare ruimte, infrastructuur en bedrijfsleven. 

    20241128parallelsessie,
  • Elwin de VinkGuido  Hamelink
     

    Het gaat slecht met de biodiversiteit. Gelukkig zien we veel gemeentes en bedrijven die hier iets aan willen doen of al bezig zijn om hier een positieve bijdrage aan te leveren. Onze beheernormen zijn echter grotendeels nog steeds gebaseerd op “schoon, heel en veilig”.

    We gebruiken met kunstmest en gif gekweekte bollen en planten om bloembedden aan te leggen voor behoud van insecten….Goed bedoeld, maar niet heel eco-logisch!

    En het stopt niet alleen bij de aanleg: ook het beheer moet anders. We hebben te maken met een totaal ander beeld dan stakeholders gewend waren. Zijn zij wel voldoende hierin meegenomen? Het afbreukrisico kan immers groot zijn!

    Tijdens het congres laten we zien hoe het anders kan en ook anders moet. Van aanleg tot beheer: we bouwen aan een nieuw beeld voor stakeholders en staan stil bij de vraag of iedereen voldoende meegenomen is in deze transitie. Want hoe overtuigen we iedereen van deze veranderingen zonder onnodig risico te lopen? En minstens zo belangrijk: als we deze nieuwe stappen zetten, hoe meten we dan ons succes? Validatie van maatregelen blijkt vaak een vergeten stap.

    Graag nodigen wij beleidsmakers, groenbeheerders en natuurliefhebbers uit om samen met ons de stap te maken naar Natuurrijk Beheer – een eco-logisch alternatief waarin natuur en ecologie echt voorop staan. Deze beheervorm is een gezamenlijke ontwikkeling van Donker Groep en NLadviseurs, waar ecologen en terreinbeheerders hun expertise en ervaringen hebben gebundeld. Het result

    20241128parallelsessie,
  • Nora  ThierryVictor  Beumer
     

    In deze sessie presenteert domein Bouw de basis richtlijnen voor het bevorderen van de insectenbiodiversiteit in de bebouwde omgeving. Deze richtlijnen bieden handvaten voor het uitvragen en aanbesteden van natuurinclusieve projecten als gemeente en projectontwikkelaars. De sessie wordt afgesloten met een interactieve

    Om de biodiversiteit te herstellen en te behouden, is het essentieel dat gemeenten en ontwikkelende partijen natuurinclusief gaan bouwen en plannen maken die rekening houden met de natuur. In dit kader zijn tien basisrichtlijnen opgesteld die als fundament kunnen dienen voor het herstellen van insectenbiodiversiteit in de bebouwde omgeving. Deze richtlijnen vormen geen kant-en-klare maatregelen, maar bieden de basis voor uitvragen of realiseren van een natuurinclusieve bebouwde omgeving.

    20241128parallelsessie,
  • Christiaan  Kuipers
     

    Stichting Straatboer vergroent versteende voortuinen van sociale huurwoningen via deelnemende woningcorporaties. Niet alleen vanwege meer biodiversiteit in de stad en klimaatadaptatie, maar ook vanwege het sociale karakter van het Straatboer make-over concept.
    Gemeenten kunnen hier ook een rol in spelen om beweging te initiëren bij de woningcorporaties maar ook door samen een Straatboerderij op te zetten, voor en door de inwoners.

    De Straatboerderij is de fysieke plek waar overtollige of onverkoopbare planten van kwekers, hoveniers maar ook bewoners uit de stad gedoneerd worden. Deze planten worden op de Straatboerderij tijdelijk gehuisvest en komen vervolgens op – nu nog versteende plekken – in de stad terecht.

    100% van de planten die gedoneerd worden, worden geplant op versteende plekken. Dus niet random planten uitdelen voor wie wil (of wie al een groene tuin heeft), maar gericht voor wie het nodig heeft of daar waar nog tegels liggen!

    Christiaan licht tijdens de excursie het concept van de Straatboerderij Make-over toe en laat de Straatboerderij zien (vanaf provinciehuis 10 min. wandelen door het groene mooie park). Ook ligt hij de sociale impact toe van dit welzijns- en leefbaarheidsinitiatief.

    In 2025 willen we nog twee nieuwe straatboerderijen openen!

    20241128excursie,
  • Ruben  Dieleman
     

    De Nationale Denktank 2024 heeft een analyse uitgevoerd van de knelpunten in onderweg naar de circulaire samenleving in Nederland. Daarnaast zijn deelnemers uitgedaagd om met werkbare oplossingen te komen die een deel van de gevonden knelpunten onder handen kunnen nemen. Deze sessie zal dieper ingaan op de oplossingen, met name in het domein van circulariteit in de gebouwde omgeving. Kom luisteren, deel je perspectieven op de knelpunten of je feedback op de oplossingen en draag bij aan een circulairder Nederland!

    20241128parallelsessie,
  • Jaro  JanszenDavid  HoogenboschMartin  Woestenburg
     

    In het Aanvalsplan Landschap staat de aanbeveling om 10% groene en blauwe landschapselementen aan te leggen, want dat is goed voor de biodiversiteit. Maar wat betekent dat? Hoe ziet dat eruit? Waar kan dat? Hoeveel willen we vergroenen? En wat kost het?

    Willen we de aanleg van groenblauwe dooradering goed organiseren en ontwerpen, dan zullen we dat samen moeten oppakken. In dat proces zullen alle belanghebbenden met elkaar moeten pokeren. Ze moeten geld, kennis of arbeid inzetten, inschatten wat anderen doen, bemiddelen, soms wat water bij de wijn doen, dan weer bluffen of juist all-in gaan.

    In deze sessie onderzoeken en ontwerpen we – vanuit verschillende belangen en rollen – hoe het Overijsselse landschap verrijkt kan worden met groene en blauwe landschapselementen. Dat doen we via ‘natuurpoker’. In groepen doorlopen we diverse ontwerpstappen. De ontwerpen worden live gevisualiseerd in het door ROM3D ontwikkelde 3D-landschapsmodel landmarQ. Aan het einde van de sessie is in landmarQ in 3D een eindbeeld te zien van hoe groenblauwe dooradering er kan uitzien.

    20241128parallelsessie,
  • Bob  Radstake
     

    Op het congres gaat Bob Radstake in gesprek over het hoe en wat over zelfvoorzienend wonen en leven. Ook gaan we het hebben over “levend bouwen” een manier om huizen te bouwen met levende bomen, een vorm van bouwen die in mijn ogen een wezenlijke bijdrage kan leveren aan een samenleving die in harmonie met de natuur wil leven.

    20241128keynote,
  • Dr. P.  Bremer
     

    Naast het provinciehuis is in 2024 een struintuin gerealiseerd met in diverse vakken belangrijke biotopen die in de provincie voorkomen. Dit was mogelijk door gebruik te maken van grondsoorten met een verschillende herkomst. De doelsoorten zijn vooral geplant om de ontwikkeling te versnellen. Zaaien heeft maar een bescheiden rol gespeeld. De tuin is geïnspireerd op het natuurtuin werk van dr. Ger Londo.

    20241128excursie,
  • Niki  van Urk
     

    De zeespiegel stijgt en vormt een serieuze bedreiging voor de Delta Nederland. We moeten gaan bouwen op hoger gelegen gebieden en het inwonersaantal van Oost-Nederland zal groeien van 4 tot 8 miljoen. Dat vraagt om een grote ruimtelijke herontwikkeling. Hoe kijk jij naar de toekomst? In de workshop Metropool Oost-Nederland debatteren we over vier toekomstscenario’s.

    20241128parallelsessie,
  • Maurice  BackerraMarije  Langstraat
     

    In Amsterdam zijn honderden bruggen en tientallen kilometers kademuur, verspreid over de hele stad, aan het eind van hun levensduur. Grootschalige werkzaamheden voor herstel, vernieuwing en renovatie van deze bruggen en kademuren zijn noodzakelijk.

    Het Handboek Natuurinclusieve Bruggen en Kademuren is opgesteld als praktische handleiding om binnen deze opgave, conform het Amsterdamse beleid, standaard natuurinclusief te werken. Natuurinclusief bouwen bij bruggen en kademuren zorgt ervoor dat we natuurwaarden op en in de bruggen, kademuren, het omliggende maaiveld en grachten behouden en versterken. Dit draagt bij aan een goede ecologische waterkwaliteit, én de toekomstbestendige, klimaatadaptieve én biodiverse stad.

    Het Handboek natuurinclusieve Bruggen en Kademuren is de concrete vertaling van het Amsterdamse beleid op het gebied van natuurinclusief bouwen naar de praktijk. In het Handboek zijn de procesmatige, technische en ecologische eisen en randvoorwaarden voor natuurinclusieve bruggen en kademuren uitgewerkt en vastgelegd.

    In september 2023 heeft het Programma Bruggen en Kademuren van de gemeente Amsterdam het Handboek Natuurinclusieve Bruggen en Kademuren vastgesteld. Hiermee is het standaard natuurinclusief vernieuwen, herstellen en renoveren van bruggen en kademuren binnen Amsterdam een feit.

    Na de eerste sessie over de inhoud, gaan we in deze sessie in op het proces.

    20241128parallelsessie,
  • Roel  Bosch
     

    Wat zijn uitgangspunten voor gezonde buurten als je de opgaven van klimaatadaptatie, vergroening van steden en herstel van de biodiversiteit combineert? En hoe kunnen gemeenten en professionals in de bouw natuurinclusief bouwen in de praktijk brengen? Om daarin gestructureerd stappen te kunnen zetten heeft Het Oversticht de Routekaart Natuurinclusief Bouwen ontwikkeld. Deze routekaart ondersteunt gemeenten om natuurinclusief bouwen vanzelfsprekend te maken.

    20241128parallelsessie,
  • Ciska van Alphen
     

    Met de Handreiking GIOS (Groen In en Om de Stad) bieden de ministeries van VRO en LVVN aan gemeenten en provincies een inhoudelijk en procesmatig handvat om groen gelijkwaardig aan andere thema’s mee te nemen in de planvorming. Ciska van Alphen (beleidsmedewerker GIOS, ministerie van LVVN) licht de Handreiking toe. Wat kun je hier concreet mee?

    20241128parallelsessie,
  • Ingrid  Sloots
     

    Ingrid Sloots (directeur Nest Natuurinclusief) geeft een introductietraining over het Toetsingskader natuurinclusief bouwen en inrichten dat zij afgelopen jaar met vijf koploper-gemeenten samen uitwerkte. In de provincies Zuid-Holland en Utrecht wordt dit Toetsingskader nu uitgerold naar een grotere groep gemeenten. Doel: naar een landelijk te gebruiken toetsingskader waardoor niet iedere gemeente het wiel opnieuw hoeft uit te vinden aan de hand van puntenlijstjes of doelsoorten, en natuurinclusief bouwen en het versterken van de biodiversiteit de standaard worden in iedere bouwopgave.

    20241128parallelsessie,
  • Harwil de JongeChristian van Trigt
     

    Christian van Trigt, afgestudeerd Msc Urban Geography aan de Universiteit Utrecht, heeft in zijn master thesis twee hoogstedelijke inbreidingslocaties onderzocht op het hitte-eiland effect, óók in de nacht. Hij presenteert zijn bevindingen aan de hand van Beurskwartier Utrecht en Sloterdijk Stationskwartier Amsterdam. Gespreksleider: Harwil de Jonge (Heijmans Vastgoed).

    20241128parallelsessie,
  • Vince van 't HoffMerlissa  Diele
     

    Natuur levert vele baten op voor mensen: het biedt verkoeling, het verbetert de luchtkwaliteit, verhoogt ons woongenot en maakt winkelstraten aantrekkelijker. De brede waarde die ontstaat door het realiseren van natuur wordt echter nog niet altijd meegenomen in besluitvorming.

    Dus: hoe kunnen we de waarde van natuur uitdrukken? Dat kan kwalitatief en kwantitatief (bijvoorbeeld: hoeveel CO2 legt een bos jaarlijks vast?), maar ook monetair (hoe veel schade door wateroverlast kunnen we beperken door te ontharden?). Maar hoe maak je die waarde inzichtelijk? In deze workshop geven we een masterclass 'waarderen van natuur' en gaan we met deelnemers een eerste oefening doen in het monetariseren van de baten van natuur. Daarbij kijken we ook naar de baathouders zijn - voor welke private en publieke partijen ontstaan voordelen? En hoe kunnen die ook bijdragen?

    20241128parallelsessie,
  • Vincent  Luyendijk
     

    Tijdens deze presentatie gaan we op zoek naar wat een plek een fijne plek maakt. En welke overduidelijke rol natuur daarbij speelt. We maken een reis langs voorbeelden in binnen- en buitenland en ontdekken dat je ook anders naar onze publieke ruimte kunt kijken. Wat als we meer inzetten op gezondheid, duurzaamheid en kansengelijkheid. We zien de grote kansen voor nu en later. En we verdiepen het idee van maatschappelijke waarde per m2 (MW/M2), met de natuur als verbinder en versneller.

    20241128keynote,
  • Sicco  Jansen
     

    Het BBL wordt aangepast om gewenste gebouw bewonende diersoorten onderdak te geven. Sicco Jansen (directeur productontwikkeling en innovatie bij Unitura) geeft praktische tips rond nestvoorzieningen in nieuwbouw. Met veel aandacht voor verblijfsvoorzieningen voor vleermuizen, want dit is nog best ingewikkeld. Waar moet je dan aan denken?

    20241128parallelsessie,
  • Roy  Nijenhuis
     

    Roy Nijenhuis (KondorWessels Projecten) vertelt over Meinerswijk in Arnhem. Dit project is verketterd door hardliners van ‘Water en bodem sturend’. Jammer, want het is een prachtig win-win voorbeeld met up-to-date klimaatnormen, door de woningen te realiseren op twee hoge terpen in de rivier, waarbij extra natuurkwaliteit (o.a. bevers) in het plan is ingepast. De nevengeul, die zorgt voor meer ruimte voor de rivier, wordt nu gegraven.

    20241128parallelsessie,
  • Gideon  Spanjar
     

    Gideon Spanjar (lector Innovatie & Groenstedelijke Ruimte aan Aeres Hogeschool) onderzocht met de bouwpraktijk hoe de transitie naar natuurinclusieve steden versneld kan worden op gebouw- en gebiedsniveau. Met voorbeeldprojecten uit binnen- en buitenland is gekeken naar de effectiviteit van natuurinclusieve en klimaatadaptieve puntensystemen, samenwerkingen en maatregelen. De lessen zijn samengebracht in het boek Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling dat in december uitkomt.

    20241128parallelsessie,
  •  

    Tussen 15:30 en 16:00 uur reikt gedeputeerde Martijn Dadema het Natuur voor Elkaar-label uit aan hoveniers in de plenaire ruimte. Deze bijzondere erkenning is bedoeld voor hoveniers en tuinontwerpers die zich inzetten voor een natuurrijke en klimaatbestendige aanpak in tuinontwerp en -onderhoud. Het Natuur voor Elkaar-label benadrukt de belangrijke rol van hen in het vergroenen van de leefomgeving en het verhogen van de biodiversiteit.

    Het label kent zeven kernwaarden die de essentie van tuinieren omvatten. De NvE-hovenier wordt blij van de natuur en maakt en onderhoudt tuinen:
    - waar de bodem de basis is
    - waar planten de tuin maken en aansluiten op de natuurlijke omgeving
    - waar biodiversiteit en ecologische waarde worden gecombineerd
    - waar zoveel mogelijk materialen hergebruikt worden
    - waar nieuwe materialen duurzaam zijn
    - die klimaatbestendig worden ingericht
    - die gifvrij en duurzaam worden onderhouden

    Met deze uitreiking zet het provinciaal programma Natuur voor Elkaar een volgende stap in het stimuleren van natuurrijk en klimaatbestendig tuinieren. Het initiatief moedigt hoveniers aan om tuinen te creëren die niet alleen esthetisch, maar ook ecologisch waardevol zijn. Het Natuur voor Elkaar-label maakt het bovendien voor consumenten makkelijker om hoveniers te vinden die zich inzetten voor een toekomstbestendige, groene leefomgeving. Hiernaast draagt het label bij aan de zoektocht naar samenwerking tussen hoveniers en tuinontwerpers onderling. Kortom, interessant om bij te wonen!”

    20241128parallelsessie,
  • 16:00 - 17:00Algemeen

    Afsluitende borrel

    20241128overig,

Alle filters verwijderen (reset)

Terug naar boven